מזה ריבית פריים?

צור קשר
מזה ריבית פריים?

מזה ריבית פריים?

אנשים שמעוניינים לקחת הלוואות מסוגים שונים או שוקלים הצעות למשכנתא, נתקלים כל הזמן במונחים "ריבית פריים" ו"פריים פלוס". אלה מונחים חשובים מאוד בעולם האשראי, וכדאי להכיר ולהבין אותם לפני שמקבלים החלטות כלכליות. זה הזמן ללמוד מהי ריבית פריים, מי קובע אותה ומה גורם לה להשתנות

ממה מורכבת הריבית?

ריבית פריים הוא נתון, בו בנקים וגופים פיננסיים אחרים משתמשים על מנת לקבוע את גובה הריבית שניתן ללקוחות. הריבית מורכבת משני חלקים. הראשון הוא מספר קבוע – 1.5%, השני הוא ריבית בנק ישראל.

זהו כלי באמצעותו יכול הבנק המרכזי לשלוט על המדיניות המוניטרית ולנווט אותה. הריבית משפיעה רבות על המשק ועל משפחות ואנשים, וזוהי אחריותו של בנק ישראל לקבוע אותה כך שתתאים לאקלים הכלכלי. ריבית בנק ישראל נמוכה מדי עלולה לגרום לאינפלציה, באותה ריבית גבוהה מדי יכולה להביא להאטה בפעילות ולאבטלה. גובה הריבית מתפרסם 8 פעמים בשנה, וכיום עומד על 0.1%. לכן, ריבית הפריים נכון לספטמבר 2021, היא 1.6% (1.5+0.1).

איך נקבעות הריביות השונות?

נתחיל מ-1.5 האחוזים שנכללים באופן קבוע בריבית הפריים. זהו הסכום עליו הסכימו הבנקים בארץ, בהחלטה משותפת, והוא יכול כמובן להשתנות, אבל זה לא קרה בשנים האחרונות ולא צפוי לקרות בקרוב. ריבית בנק ישראל, בניגוד לזה, משתנה בתדירות קצת גבוהה יותר. למשל, בתחילת 2014 היא עמדה על 0.75%, ואז ירדה בהדרגה בשנה שלאחר מכן. בהמשך חלה שוב עלייה, והשינוי האחרון התרחש במאי האחרון.

איך משתמשים בריבית פריים?

כאשר מקבלים הצעה ללקיחת הלוואות או משכנתא מהבנק, אחד המדדים החשובים ביותר הוא הריבית. זהו למעשה מדד אשר מציין את מחיר ההלוואה עבור הלווים – כמה הם יצטרכו להחזיר בנוסף לסכום שקיבלו? הבנקים מציעים את הריבית בהתבסס על ריבית הפריים, בצורה כזו: "ריבית פריים פלוס/מינוס X אחוזים". בצורה כזו, הלקוחות יכולים לחשוב את הריבית שיש לשלם על הלוואות.

מה משפיע על גובה הריבית?

כאמור, הרכיב שעבורו קיימת סבירות גבוהה יותר לשינוי הוא ריבית בנק ישראל, אשר עשויה להיות מושפעת ממספר גורמים:

  • אינפלציה – במצבים בהם בנק ישראל, סובר כי הממשלה מעריכה לא נכון את שיעור האינפלציה השנתי, ומאמין כי עליית המחירים תהיה מסיבית יותר, הוא יכול להשתמש בריבית כדי לעשות סדר. הבנק מעלה את הריבית, וכך משפיע על הביקושים במשק ומאזן בחזרה את רמת המחירים.
  • שינויים בכלכלת העולם – גובה הריבית בארצות הברית ובמדינות בולטות נוספות, הוא נתון משמעותי מאוד עבור בנק ישראל, ושינויים בו יכולים להביא לקבלת החלטות שונות.
  • שער המטבע – חוזקו של מטבע השקל לעומת הדולר, הוא עוד דבר שבנק ישראל צריך לשים לב אליו. אם יש צורך לחזק את השקל, הבנק מעלה את הריבית.

לסיכום, לפני שלוקחים הלוואות חשוב להכיר את ריבית הפריים ולעקוב אחרי הגובה שלה, שמתפרסם ביום השני האחרון של כל חודש. כך ניתן לקבל החלטות מושכלות ונכונות.

"אי עמידה בפירעון ההלוואה עלולה לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל."

קרדיט לתמונה: pexels

דרג

שתף

צוות קליקבנק